فهرست مطالب

نوید نو - پیاپی 78 (تابستان 1400)

فصلنامه نوید نو
پیاپی 78 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا یوسفی، الهه منصوری، لحیا افشاری صالح، حمیدرضا بهنام وشانی، زهرا امامی مقدم* صفحات 1-10
    مقدمه

    خواب باکیفیت یکی از عوامل موثر در افزایش کیفیت زندگی می باشد و پرستاران با توجه به شرایط خاص شغلی، در معرض خطر بالای ایجاد اختلالات خواب قرار دارند که این مهم بر کیفیت زندگی و مراقبت از بیماران تاثیر منفی دارد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بهداشت خواب بر کیفیت زندگی پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر مشهد انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه شبه تجربی دو گروهی حاضر در ارتباط با 60 پرستار شاغل در دو بیمارستان آموزشی شهر مشهد انجام شد. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند و پس از تکمیل پرسشنامه های دموگرافیک، کیفیت خواب پترزبورگ و فرم کوتاه سنجش کیفیت زندگی توسط تمام شرکت کنندگان، چهار جلسه آموزشی 60 دقیقه ای برای گروه های هفت و هشت نفری مداخله برگزار شد و در پایان و یک ماه پس از آن، تمام شرکت کنندگان مجددا ابزار مورد استفاده را تکمیل نمودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری  SPSS 25بین دو گروه مقایسه گردیدند.

    یافته ها

    قبل از مداخله، میانگین نمره کیفیت خواب پرستاران در دو گروه تفاوت آماری معنا داری نداشت(P>0.05). بلافاصله و یک ماه پس از آموزش، میانگین نمره کیفیت خواب در دو گروه از نظر آماری معنادار بود (P<0.05).

    نتیجه گیری

    آموزش بهداشت خواب، روش موثری برای کاهش اختلال خواب در پرستاران شب کار و شیفت در گردش است؛ از این رو توصیه می شود به عنوان یک راه کار در جهت کاهش مشکلات مربوط به بی خوابی در پرستاران مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، بهداشت خواب، پرستار، کیفیت زندگی
  • ندا رئیسی، زهرا بزرگی، الهام چارقچیان خراسانی، فاطمه قدسیخواه، نوشین پیمان* صفحات 11-20
    مقدمه

    آنفلوانزا یک بیماری حاد تنفسی است که بیشتر در مدارس دیده می شود و می توان با آموزش و خودمراقبتی میزان آن را کاهش داد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر نظریه خودکارآمدی در خودمراقبتی از بیماری آنفلوانزا در مدارس ابتدایی شهر مشهد طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی قبل و بعد در سال 1397 روی 64 دانش آموز دختر پایه ششم دبستان انجام شد که به روش نمونه گیری چند مرحله ای از بین دبستان های شهر مشهد انتخاب شدند و در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه دموگرافیک، پرسش نامه خودکارآمدی استاندار شوارتز و پرسش نامه محقق ساخته خودمراقبتی آنفلوانزا بود. مداخله آموزشی بر اساس تئوری خودکارآمدی طراحی و در 4 جلسه آموزشی 45 دقیقه ای اجرا شد. بلافاصله و 3 ماه بعد از مداخله آموزشی، پرسش نامه ها تکمیل شدند. درنهایت داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 و آزمون های آماری تی و کای اسکویر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره خودکارآمدی قبل از مداخله آموزشی 4.4±1.6 بود که پس از مداخله آموزشی به 7.2±3.4 رسید و اختلاف آماری معناداری بین آن ها مشاهده شد (0/01=P) . همچنین میانگین نمره خودمراقبتی آنفلوانزا قبل از مداخله آموزشی بود 5.5±11.9 که پس از مداخله آموزشی به5.6±12.6رسید و اختلاف آماری معناداری بین آن ها مشاهده شد (0.01=P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، طراحی و اجرای مداخلات آموزشی مبتنی بر خودکارآمدی موجب افزایش خودمراقبتی آنفلوانزا در دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، خودمراقبتی، آنفلوانزا
  • مصطفی دلسوز، سید رضا مظلوم، امیرحسین میرحقی* صفحات 21-30
    مقدمه

    حوادث هسته ای-رادیواکتیو چالش های فراوانی برای سیستم های سلامت دارند؛ لذا آموزش تریاژ پیش بیمارستانی اهمیت ویژه ای دارد. مشخص نیست شبیه سازی مانوری با ایجاد بازخوردهای بیشتر نسبت به آموزش کارگاهی تا چه میزان اثربخش است. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر آموزش تریاژ پرتویی با روش شبیه سازی مانوری و کارگاهی بر خطای تریاژ  پرتویی امدادگران نظامی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با پس آزمون و پیش آزمون است که روی 30 نفر از امدادگران پادگان های مشهد در تیر ماه 1399 انجام شد. نمونه گیری تصادفی از دو مرکز انجام شد و شرکت کنندگان به دو گروه مداخله (شبیه سازی مانوری) و کنترل (کارگاه) تقسیم شدند. ابزار اصلی پرسش نامه پژوهشگرساخته بررسی مهارت تریاژ  پرتویی و چک لیست آسکی بود که روایی و پایایی آن تایید شد. ابتدا پیش آزمون انجام شد. دو هفته پس از مداخله، پس آزمون به صورت آسکی برگزار شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 22 سال بود و 46 درصد از آن ها مدرک دیپلم داشتند. در پیش آزمون مهارت تریاژ پرتویی گروه ها همگن بود. در پس آزمون تفاوت نمره تریاژ صحیح دو گروه معنی دار بود. در پس آزمون خطای تریاژ گروه مداخله 3/36 + 10/7 و گروه کنترل5/64 + 38/7 درصد بود. تفاوت نمره تریاژ سنگین و تریاژ سبک گروه مداخله و گروه کنترل نیز معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    خطای تریاژ سبک در روش آموزشی کارگاهی به طور قابل توجهی بیشتر از روش آموزشی شبیه سازی مانوری است. ازاین رو به عنوان روش منتخب در آموزش تریاژ  پرتویی توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: آموزش شبیه سازی، آموزش کارگاهی، تریاژ، نشت خطرزیا رادیولوژیک
  • مریم معاون سعیدی*، مرضیه مختاری، علی غفاریان، ابوالفضل محمدنژاد، زهرا محرابی صفحات 31-41
    مقدمه

    رضایت کارکنان بهداشتی- درمانی نقش مهمی در حفظ و ارتقای سلامت بیماران دارد. همچنین این گروه از شاغلین به دلیل ماهیت شغلی خود در معرض انواع خشونت ها قرار دارند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع خشونت شغلی و نقش آن در میزان رضایت کارکنان بهداشتی- درمانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی- تحلیلی حاضر در سال 1399 در ارتباط با 156 نفر از کارکنان بیمارستان "علامه بهلول گنابادی" صورت گرفت. اطلاعات دموگرافیک از طریق پرسشنامه اطلاعات فردی، رضایت شغلی توسط تکمیل پرسشنامه مینه سوتا و خشونت شغلی از طریق پرسشنامه NAQ-R (Negative Acts Questionnaire Revised) به دست آمد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری مناسب و آزمون تحلیل رگرسیون خطی صورت گرفت. نتایج در سطح 05/0 معنادار در نظر گرفته شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه میانگین سنی افراد 1/7±8/31 سال بود و بین متغیرهای دموگرافیک با میزان رضایت و خشونت شغلی، هیچ گونه ارتباط معناداری مشاهده نشد (05/0<P)؛ اما ارتباط بین رضایت شغلی و خشونت شغلی معنادار بود (001/0P<). بیشترین رضایت مربوط به شرایط فیزیکی و کمترین رضایت مربوط به نظام پرداخت بود. در مجموع، رضایت شغلی با نمره 54 در حد متوسط برآورد گردید. نمره خشونت شغلی معادل 28 برآورد شد و بیشترین گزارش خشونت مربوط به گویه "کار شما بیش از حد مورد کنترل و بازبینی قرار می گیرد" بود. در زمینه ابعاد رضایت شغلی، نظام پرداخت، فرصت پیشرفت و سبک رهبری به عنوان عوامل موثر در بروز خشونت ایفای نقش می کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج تاییدکننده وجود خشونت در محل کار هستند؛ از این رو به منظور کاهش تهدیدات ناشی از آن در محیط بیمارستان و در راستای تامین رضایتمندی کارکنان، اتخاذ یک رویکرد پیشگیرانه و آموزش همگانی، مفید به نظر رسیده و برگزاری جلسات منظم با اهداف آموزشی مرتبط توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، خشونت محل کار، کارکنان بهداشتی
  • الهه زینلی سیاوشانی، مجتبی دهقان* صفحات 42-53
    مقدمه
    سرطان و ام اس در کنار تجارب ناخوشایندی که ایجاد می کنند ممکن است با تجربه رشد پس از آسیب همراه شوند. از این رو تعیین پیشایندهای این رشدیافتگی ضروری است. هدف این پژوهش تعیین نقش ابرازگری هیجانی و تنظیم هیجان در پیش بینی رشد پس از آسیب در مبتلایان به دو بیماری سرطان و ام اس بود.مواد و روش ها: این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی بود و از طرح همبستگی استفاده شد. مطالعه حاضر در سال 1398 انجام شد. جامعه پژوهش شامل بیماران مبتلا به ام اس و سرطان در بیمارستان آسیای تهران بودند که با نمونه گیری در دسترس، 124 نفر از آنان انتخاب شدند (62 نفر در گروه سرطان و 62 نفر در گروه ام اس). برای گردآوری داده ها از پرسش نامه رشد پس از آسیب تدسکی، پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران و پرسش نامه کینگ و امونز استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون، آزمون رگرسیون هم زمان و آزمون Z فیشر در نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد.یافته ها: طبق نتایج، ابرازگری مثبت و تنظیم هیجان مثبت در هر دو گروه (0/01>P) و صمیمیت تنها در گروه سرطان  (0/01>P)با رشد پس از آسیب همبستگی مثبت معناداری دارد. میزان همبستگی چندمتغیری در میان دو گروه سرطان (0.58=R) و ام اس (0.48=R) تفاوت معناداری نداشت (0.447=P). در هر دو گروه متغیرهای ابرازگری مثبت و تنظیم هیجان مثبت پیش بینی کننده معنادار رشد پس از آسیب بود.نتیجه گیری: بر اساس یافته ها، در هر دو گروه مبتلا به سرطان و ام اس، ارتقادادن ابرازگری هیجانی مثبت و تنظیم هیجان مثبت رشد پس از آسیب را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: ابرازگری هیجان، ام اس، تنظیم هیجان، سرطان، رشد پس از آسیب
  • سعید شاکریان*، الهام گنجی، مهرزاد شعبانی، پروین عابدی صفحات 54-64
    مقدمه
    استیوپروز شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است که قابل پیشگیری و درمان می باشد. یکی از مهم ترین مداخله های غیر دارویی موثر، داشتن فعالیت بدنی مناسب و مستمر است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شش هفته تمرین منتخب پیلاتس بر برخی از شاخص های مرتبط با پوکی استخوان زنان یایسه انجام شد.مواد و روش ها: پژوهش نیمه تجربی حاضر با طرح پیش آزمون- پس آزمون در ارتباط با 22 نفر از زنان یایسه غیر فعال که به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت نمودند، انجام شد. 11 نفر در گروه کنترل و 11 نفر در گروه تمرین منتخب پیلاتس قرار گرفتند. فاکتورهای آلکالین فسفاتاز استخوانی، کلسیم و فسفر، 24 ساعت قبل و نیز پس از پایان شش هفته اندازه گیری شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس یک راهه و آزمون تعقیبی بونفرونی برای مقایسه برون گروهی استفاده گردید.یافته ها: میانگین سنی نمونه ها 4/58±52/86سال و شاخص توده بدنی آن ها 3/683±29/72 بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان دادند که پس از شش هفته تمرین، بین دو گروه تمرین پیلاتس و کنترل در شاخص های آلکالین فسفاتاز استخوان، کلسیم و فسفر سرم زنان یایسه، تفاوت معناداری وجود دارد (p<0.05)؛ هر سه شاخص افزایش معناداری پیدا کرده بودند. نتیجه گیری: بر مبنای نتایج می توان گفت که شش هفته تمرین پیلاتس منجر به بهبود برخی از شاخص های ساختاری استخوانی زنان یایسه شده است؛ بنابراین می توان اظهار داشت در صورتی که تمرینات بدنی به صورت منظم و طولانی مدت اجرا شود، می تواند یک عامل پیشگیری از بیماری های مرتبط با استخوان در زنان یایسه باشد.
    کلیدواژگان: آلکالین فسفاتاز، پوکی استخوان، پیلاتس، کلسیم، زنان یائسه، فسفر
  • پریسا پیرزاده*، حمیدرضا زنده طلب، مسعود زارع، حمیدرضا بهنام وشانی صفحات 65-74
    مقدمه

    رفتارهای ارتقادهنده سلامت در نوجوانان دختر باعث بهزیستی و بهبود کیفیت زندگی آنان می شود. خانواده از عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری و تقویت این رفتارهاست. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله مبتنی بر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت در نوجوانان دختر انجام شد.

    روش‏ها

    این مطالعه نیمه تجربی شاهددار قبل و بعد، روی 68 نوجوان دختر دوره اول دبیرستان در شهرستان شاندیز در سال 1399 انجام شد. در گروه مداخله، مداخله آموزشی در 6 جلسه 60 دقیقه ای برای نوجوانان ارایه شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه HPLPII قبل، بلافاصله و یک ماه پس از مداخله استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون های تی مستقل و تحلیل واریانس انجام شد.

    نتایج

    در مرحله قبل از مداخله از نظر میانگین نمره کل رفتارهای ارتقادهنده سلامت در گروه مداخله و کنترل تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (219/0P=). اما از نظر میانگین نمره کل رفتارهای ارتقادهنده سلامت بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله بین گروه مداخله وکنترل تفاوت آماری معناداری وجود داشت (001/0 P <).

    نتیجه گیری

    آموزش بر اساس الگوی توانمندسازی خانواده محور سبب بهبود رفتارهای ارتقادهنده سلامت در نوجوانان دختر شد؛ لذا استفاده از این الگو در مدارس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: الگوی توانمندسازی خانوادهمحور، رفتارهای ارتقادهنده سلامت، نوجوانان دختر
  • حسام الدین بابایی، نرگس حاج ابوطالبی، فاطمه باهوش فیض آبادی*، علیرضا نیکجو، فائزه قلی پور، عارف آرمین فر، ملیکا ناصحی، علیرضا فرخی راد صفحات 75-86
    مقدمه

    در دسامبر 2019 ویروس کرونای جدید با نشانگان حاد تنفسی در ووهان چین گزارش شد و پس از مدتی پاندمی ناشی از این ویروس باعث تغییراتی در سبک زندگی افراد شد. هدف ما در این پژوهش تعیین میزان اضطراب از بیماری کووید 19 در بین جمعیت استان مازندران و تاثیرات ناشی از آن در سبک زندگی افراد در زمستان 1399 است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی-مقطعی نمونه گیری به صورت تصادفی انجام شد. ابزار مطالعه در این تحقیق پرسش نامه الکترونیکی بود که شامل سوالات دموگرافیک و سوالات اختصاصی مقیاس اضطراب کرونا (CDAS) بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه 17 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    از بین 384 زن (9/61 درصد) و 236 مرد (1/38 درصد) پاسخ دهنده به پرسش نامه، میانگین اضطراب در زنان به طور معناداری بیشتر از مردان بود. از مجموع پاسخ ها، 423 نفر از پاسخ دهندگان (2/68 درصد) از لحاظ علایم روانی اضطراب متوسط داشتند که از این میان 40 نفر (5/6 درصد) اضطراب شدید داشتند؛ از این جهت در پرسش نامه شاهد رشد چشمگیر مصرف ویتامین ها و آنتی بیوتیک ها بودیم.

    نتیجه گیری

    با شیوع ویروس کرونا، سطح اضطراب ناشی از تغییر سبک زندگی افراد افزایش یافت و ابعاد گسترده ای از سلامت روان را درگیر کرد؛ بنابراین، اندیشیدن تدابیری مناسب به منظور بهبود شرایط روانی و ارتقای کیفیت زندگی افراد ضروری است.

    کلیدواژگان: اضطراب، سبک زندگی، کووید 19
  • الهه منصوری قزلحصاری*، زهرا امامی مقدم، محبوبه موحدی فر، حمیدرضا بهنام وشانی صفحات 87-95
    مقدمه

    کیفیت زندگی کاری به معنای تصور ذهنی و رضایت یک کارمند از مطلوبیت فیزیکی و روانی محیط کار و میزان برآورده شدن نیازهای وی از طریق منابع، فعالیت ها و نتایجی که از درگیری و مشارکت در محیط کار به دست می آورد، باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط کیفیت زندگی کاری با عوامل دموگرافیک پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر مشهد انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر در سال 1393 در بیمارستان های آموزشی شهر مشهد (امام رضا و قایم) انجام شد. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بود. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری براساس مدل Walton بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 صورت گرفت و مقادیر کمتر از 0.05 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این پژوهش 76 درصد از واحدهای مورد بررسی زن و 24 درصد مرد بودند. میانگین سنی پرستاران 5/4±35/2 سال بود. اغلب پرستاران کیفیت زندگی کاری خود را در حد متوسط (2/2±50/5) ارزیابی نمودند. کیفیت زندگی کاری، رابطه معناداری با متغیر جنس نداشت (P>0.05)؛ اما با متغیرهای سن و سابقه کار، ارتباط معنادار (P<0.05) و معکوسی (0.11-=r سن) و (0.08-=r سابقه کار) داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان گفت که کیفیت زندگی کاری پرستاران با متغیرهای سن و سابقه کاری در ارتباط است. از سوی دیگر، با توجه به اینکه منابع انسانی مهم ترین عنصر هر سازمان محسوب می شوند، ضروری است کیفیت زندگی کاری کارکنان ارزیابی گردد تا بتوان با تعیین عوامل مرتبط و ارتقای آن ها، از توانمندی های بالقوه کارکنان در ارایه خدمات مناسب تر به بیماران و سایر افراد جامعه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پرستاران، کیفیت زندگی کاری، ویژگی های دموگرافیک
  • کامران آقاخانی، آزاده معماریان، سیامک سلطانی* صفحات 96-103
    مقدمه
    تروما یکی از علل اصلی مرگ ومیر و معلولیت در جوامع است که از آن میان حوادث ترافیکی بیشترین علت منجر به فوت در تروما محسوب می شوند. جراحات ناشی از ترافیک جاده‏ای یکی از معضلات اساسی فراموش شده در سلامت عمومی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین الگوی آسیب شکمی در تصادفات منجر به فوت موتورسواران ارسال شده به سالن تشریح کهریزک تهران بین سال های 1396 تا 1398 انجام شد.مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-مقطعی پرونده‏های موتورسواران در فاصله سال های 1396 تا 1398 بررسی شدند که پس از تصادف فوت کرده بودند و جسد آن ها به سالن تشریح کهریزک ارجاع شده بود. داده‏های مورد نیاز در این پژوهش از طریق پرسش نامه به دست آمد و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه وتحلیل شد.یافته ها: از بین 199 مورد، حداقل سن 6 سال و حداکثر سن 75 سال بود. میانگین سن 76/12±76/30 سال بود. در خصوص ارتباط بین صدمات سطحی تنه (شکم، پهلو و کمر) با صدمات داخل شکمی، ارتباط بین این صدمات اعم از ساییدگی ها، خراشیدگی ها و پارگی های بدون نفوذ به داخل شکم با صدمات داخل شکمی در کبد، طحال، روده، کلیه، معده، پانکراس، آیورت، IVC و خلف پریتوین معنی‏دار بود (02/0=P).نتیجه گیری: با توجه به اینکه ممکن است در معاینه ظاهری بیمار، هیچ یافته‏ بالینی مشاهده نشود، ولی در اتوپسی شواهد و یافته‏های بسیار مهمی به دست آید، لذا بر اساس نتایج حاضر توصیه می شود نبود یافته‏های ظاهری در شکم اجساد هرگز به عنوان دلیلی برای سرباز زدن متخصص پزشکی قانونی از انجام اتوپسی شکمی در نظر گرفته نشود.
    کلیدواژگان: آسیب شکمی، تروما، تصادفات، موتورسواران
  • سید مرتضی مجتبائیان * صفحات 104-112
    مقدمه

    بسیاری از سازمان‌ها عقیده دارند که مشارکت پزشک در کیفیت و ایمنی اهمیت ویژه‌ای دارد، اما چگونگی تعریف، اندازه‌گیری و بهبود آن را به‌درستی بیان نکرده‌اند. ازآنجاکه بهبود کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی و نوع مشارکت پزشکان در این کار بسیار ضروری است، این مطالعه با هدف ارزیابی روایی و پایایی پرسش‌نامه موانع مداخله پزشکان در برنامه‌های ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.

    مواد و روش ها

    ابزار مطالعه پرسش‌نامه محقق‌ساخته بررسی موانع مداخله پزشکان در برنامه‌های ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی بود که به‌منظور تعیین روایی صوری، پرسش‌نامه بین 5 نفر از متخصصان رشته مدیریت و اقتصاد سلامت و 8 نفر از دانشجویان پزشکی و پرستاری توزیع شد و نظرات آن‌ها اعمال شد. پرسش‌نامه به فاصله 2 هفته بین 14 نفر از پزشکان تقسیم و شاخص نسبت روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) نیز محاسبه شد. به‌منظور تعیین پایایی از روش ضریب همبستگی درون‌ رده‌ای برای متغیرهای کمی و ضریب توافق کاپا برای سوالات اسمی استفاده شد. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.

    یافته‌ها

     مخزن اولیه شامل 61 گویه بود که بعد از روان‌سنجی صوری و محتوا به 38 گویه تقلیل یافت. پرسش‌نامه 12 زیرمفهوم دارد. ضریب آلفای کرونباخ پرسش‌نامه 86/0 و ضریب همبستگی درون گروهی در دو بار اندازه‌گیری به فاصله دو هفته 94/0 به‌دست آمد.

    نتیجه‌گیری

     ابزار طراحی‌شده اولین و تنها ابزار اختصاصی معتبر و پایا در حیطه موانع مداخله پزشکان در برنامه‌های ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی در ایران است که برای سنجش و اولویت‌بندی موانع در مراکز بهداشتی و درمانی استفاده و در راستای بهبود کیفیت خدمات سلامت ارایه‌شده از سوی پزشکان به‌کار گرفته می‌شود.

    کلیدواژگان: موانع، ارتقای کیفیت، اعتبارسنجی
  • زهرا علیزاده* صفحات 113-124
    مقدمه

    رگ گیری یکی از شایع ترین و اضطراب آورترین تجربه های بستری و بیماری در کودکان است. تسهیل در رگ گیری موجب صرفه جویی در وقت، هزینه، کاهش خطر عفونت و حفظ امنیت بیمار می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر مقایسه دو روش استفاده از دستگاه رگ یاب و روش متداول رگ گیری بر اضطراب و شاخص های فیزیولوژیک کودکان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی بود. 62 کودک 3 تا 6 ساله که واجد شرایط ورود به مطالعه بودند، در گروه مداخله به روش رگ گیری با دستگاه رگ یاب و در گروه کنترل به شیوه متداول رگ گیری شدند. پاسخ های اضطرابی، تعداد ضربان قلب، تعداد تنفس، میزان فشار خون، درصد اشباع اکسیژن خون در دو گروه 5 دقیقه قبل و بعد از رگ گیری اندازه گیری شد. بدین منظور از مقیاس اضطراب Yale Preoperative Anxiety Scale (YPAS) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی و تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS نسخه 23 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    شاخص های فیزیولوژیک تعداد ضربان قلب (001/0>P) و تعداد تنفس (002/0P=) پس از مداخله تفاوت معناداری داشت (001/0>P)، اما درصد اشباع اکسیژن خون (13/0P=)، فشار خون سیستولیک (31/0=P) و فشارخون دیاستولیک (76/0=P) معنادار نبودند. میانگین نمره شدت اضطراب بعد از انجام پروسیجر در گروه مداخله 94/1±77/13 و در گروه کنترل 44/2±18 بود (001/0=P). این نتایج نشان داد میزان اضطراب بعد از رگ گیری در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی دار آماری داشته است (001/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت روش رگ گیری با دستگاه رگ یاب در کاهش اضطراب و متعادل نگه داشتن شاخص های فیزیولوژیک کودکان 3 تا 6 ساله، می توان از این شیوه رگ گیری به عنوان یک شیوه مناسب در بخش های داخلی کودکان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب، رگ گیری، کودکان، شاخص های فیزیولوژیک
|
  • Mahboubeh Movahedifar, Elaheh Mansouri Ghezelhesari, Lahya Afshari Saleh, HamidrezaBehnam Vashani, Zahra Emami Moghaddam* Pages 1-10
    Introduction

    Qualified sleep is one of the factors affecting the increase of quality of life, and nurses are at high risk of developing sleep disorders due to their specific occupational conditions, which has a negative impact on the quality of life and patient care. Therefore, this study was conducted to determine the effect of sleep health education on the quality of life of nurses working in teaching hospitals in Mashhad, Iran.

    Materials and Methods

    A quasi-experimental two-group study was performed on 60 nurses working in two teaching hospitals in Mashhad. The participants were randomly divided into intervention and control groups and completed a demographic form, the Pittsburgh Sleep Quality Index, and the Short-Form World Health Organization Quality Of Life. Subsequently, the intervention group participated in four 60-minute training sessions in groups of 7 and 8 people. At the end of the intervention and 1 month later, all participants completed the tools again. The collected data were compared between the two groups using SPSS software (version 25).

    Results

    Before the intervention, the mean score of qualified sleep of nurses in the two groups was not statistically significant (P>0.05). However, immediately and 1 month after the training, the mean score of qualified sleep was statistically significant in both groups (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results, sleep health education was an effective method to reduce sleep disorders in the night and shift nurses; therefore, it is recommended to consider it as a way to reduce insomnia problems among nurses.

    Keywords: Education, Sleep health, Quality of life, nurse
  • Neda Raeisi Yekta, Zahra Bozorgi, Elham Charoghchian Khorasani, Fateme Ghodsikhah, Nooshin Peyman * Pages 11-20
    Introduction

    Influenza is an acute respiratory disease that occurs mainly in schools and can be reduced with training and self-care. This study was designed to determine the effect of training based on self-efficacy theory in self-care for influenza among primary school students in Mashhad, Iran.

    Materials and Methods

    This before-after clinical trial was conducted on 64 sixth-grade female students in 2018. The samples were selected by multi-stage sampling method from primary schools in Mashhad and divided into two groups of experimental and control. The necessary data were collected using questionnaires, including a demographic form, the Generalized Self-Efficacy Scale, and a researcher-made influenza self-care questionnaire. The educational intervention was designed based on the self-efficacy theory and was performed in four 45-minute training sessions. The questionnaires were completed immediately after the educational intervention and 3 months later. The collected data were analyzed in SPSS software (version 24) using t-test and Chi-square tests.

    Results

    The mean scores of self-efficacy and influenza self-care were significantly improved after the intervention (1.6±4.4 vs 3.4±7.2 and 11.9±5.5 vs 12.6±5.6, respectively; P=0.01).

    Conclusion

    According to the results, designing and implementing self-efficacy-based training interventions could lead to increased influenza self-care among students.

    Keywords: Influenza, Self-efficacy, self-care
  • Mostafa Delsooz, Seyedreza Mazloum, Amir Hosein Mirhaghi * Pages 21-30
    Introduction

    Nuclear-radioactive disasters pose major challenges to the health systems; therefore, pre-hospital triage training is of special importance. In this regard, it seems that simulation maneuvers training may be more effective than the workshops training method since it stimulates more feedbacks. However, no study has confirmed this up to date. Therefore, this study aimed to compare the effect of radiation triage training through simulation maneuvers and workshop training methods on the rate of radiation triage error in military rescuers.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study with the pretest-posttest design was conducted on 30 rescuers in Mashhad military barracks, Mashhad, Iran, in July 2020. The Sampling was performed randomly from two centers and the study participants were divided into two groups of intervention (simulation maneuvers) and control (workshop training). The main tools in this study included a researcher-made questionnaire and the OSCE checklist that its validity and reliability were confirmed. The pre-test was performed first and the post-test was conducted using OSCE after two weeks. Data were analyzed through descriptive and inferential statistics using SPSS software (version 20).

    Results

    The mean age of the participants was 22 years and 46% had a diploma. The groups were homogenous at the pre-test of radiation triage skill. The difference between the correct triage scores of intervention and control groups was significant at post-test. The triage error in the intervention and control groups were estimated at 10.7±3.36 and 38.7±5.64 at post-test. Moreover, the difference between over-triage and under-triage scores in the intervention and control groups was significant at the post-test.

    Conclusion

    Under-triage error in the workshop training method is significantly higher compared to that in the simulation maneuvers training method. Therefore, the workshop training method is not recommended for radiological triage training programs.

    Keywords: Radioactive hazard release, Simulation education, Triage, Workshop training
  • Maryam Moaven Saeidi *, Marzie Mokhtari, Ali Ghaffarian, Abolfazl Mohammadnejad, Zahra Mehrabi Pages 31-41
    Introduction

    The satisfaction of healthcare workers plays an important role in maintaining and promoting patients' health. Moreover, this group of employees is exposed to various forms of violence due to their job nature. This study was conducted to investigate the prevalence of occupational violence and its role in healthcare workers' satisfaction.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 156 employees of the Allameh Bohlol Gonabadi Hospital, Gonabdi, Iran, in 2020. The required data were collected using questionnaires, namely a demographic form, the Minnesota Satisfaction Questionnaire, and Negative Acts Questionnaire-Revised. Data analysis was performed using appropriate statistical tests and linear regression analysis test. A p-value of 0.05 was considered significant.

    Results

    In this study, the mean age of the subjects was obtained at 31.8±7.1 years, and demographic variables showed no significant relationship with job satisfaction and violence (P<0.05). However, there was a significant relationship between job satisfaction and job violence (P<0.001). The highest and lowest satisfaction were related to physical conditions and payment system, respectively. Overall, job satisfaction was revealed to be at the average level with a score of 54. The occupational violence score was estimated at 28, and the highest report of violence was related to the statement "Your work is over-monitored and -reviewed". It was also found that in terms of job satisfaction, payment system, development opportunity, and leadership style were effective factors in the occurrence of violence.

    Conclusion

    The results confirmed the existence of violence in the workplace; therefore, it seems useful to adopt a preventive approach and train the public to reduce the imposed threats by violence in the hospital environment and ensure staff satisfaction. It is also recommended to hold regular meetings with related educational goals.

    Keywords: Healthcare Workers, Job satisfaction, workplace violence
  • Elahe Zeinali Siyavashani, Mojtaba Dehghan * Pages 42-53
    Introduction
    Cancer and multiple sclerosis (MS), along with their adverse consequences, may be associated with the experience of post-traumatic growth. Therefore, it is essential to determine the antecedents of this growth. The present study aimed to determine the roles of emotional expression and emotion regulation in the prediction of post-traumatic growth in patients with cancer and MS.
    Materials and Methods
    This applied research was conducted based on a correlation design in 2020. The study population included patients with MS and cancer in Asia Hospital in Tehran, out of whom 124 cases were selected via  convenience sampling in two group of cancer and MS (n=62 in each group). The data was collected using post-traumatic growth (Tedeschi et al), cognitive emotion regulation (Garnefski et al), and King & Emmons questionnaires. The data were analyzed in SPSS software (version 23) using the Pearson correlation test, standard regression test, and Fisher Z test.
    Results
    Based on the results, positive expression and positive emotion regulation in both groups (P <0.01), as well as intimacy in the cancer group (P <0.01), had a significant positive correlation with post-traumatic growth. The cancer (R=0.58) and MS (R=0.48) (P=0.447) groups did not significantly differ in multivariate correlation. Furthermore, in both groups, positive expression and positive emotion regulation were the significant predictors of post-traumatic growth.
    Conclusion
    As evidenced by the obtained results, in both groups of cancer and MS, the promotion of positive emotional expression and regulation of positive emotion can enhance post-traumatic growth.
    Keywords: Cancer, Emotion regulation, Emotional Expression, Multiple Sclerosis, Post-Traumatic Growth
  • Saeid Shakerian *, Elham Ganji, Mehrad Shabani, Parvin Abedi Pages 54-64
    Introduction
    Osteoporosis is the most common metabolic bone disease that can be prevented and cured. One of the most important and effective non-pharmacological interventions is performing proper physical activities. This study aimed to evaluate the effect of 6-week performance of selected Pilates exercises for 6 weeks on some of the indicators associated with osteoporosis among postmenopausal women.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental research with a pretest-posttest design was conducted on 22 inactive postmenopausal women who participated voluntarily in this study. The subjects were divided into two groups of control and selected Pilates exercises (n=11 each). Bone alkaline phosphatase, calcium, and phosphorus were measured 24 h before and after the intervention. To analyze the data, one-way analysis of covariance and Bonferroni post hoc test were used for outgroup comparison.
    Results
    The mean scores of age and body mass index of subjects were obtained at 52.87±4.58 years and 29.72 ±3.68, respectively. The results of this study showed that after 6 weeks of exercising, there was a significant difference between the two groups of Pilates and control in the bone alkaline phosphatase, calcium, and phosphorus indices of postmenopausal women (P≤0.05). Accordingly, all three indices increased significantly.
    Conclusion
    Based on the results, 6 weeks of Pilates exercises improved some of the skeletal structural features of postmenopausal women. Therefore, it can be stated that if physical exercises are performed regularly and for a long time, they can be preventive factors of bone-related diseases in postmenopausal women.
    Keywords: Alkaline phosphatase, Calcium, Osteoporosis, Phosphorus, Pilates, Postmenopausal women
  • Parisa Pirzadeh *, Hamid Reza Zende Talab, Masoud Zare, Hamidreza Behnam Vashani Pages 65-74
    Introduction

    Health-promoting behaviors in female adolescents improve their well-being and quality of life. Family is an influenced factor in the formation and reinforcement of these behaviors. Therefore, the present study aimed to determine the influence of health-enhancing behavior intervention on female adolescents based on the family empowerment model.

    Materials and Methods

    This semi-experimental study was conducted on 68 females with high school education in Shandiz, a small town neighboring Mashhad city of Iran, in 1399. The health-enhancing behavior was educated to the experiment group in six sessions, each lasting about 60 minutes within a month. The study data were collected using demographic and HPLPII questionnaires before, immediately after, and one month after the intervention and analyzed experimentally afterward.

    Results

    In the pre-intervention stage, there was no statistically significant difference between the experimental (134.3±14.0) and control (136.5±11.6) groups in terms of the mean total score of health-promoting behaviors (P=0.219). However, the mean total score of health-promoting behavior was significantly different in the experiment (157.1±13.4) and control groups (138.5±9.1) immediately after intervention (P<0.001). Moreover, one month after the intervention, a significant difference was observed between the experiment (161.7± 10.0) and control (138.9±7.8) groups in terms of the mean total score of health-promoting behaviors (P<0.001)

    Conclusion

    Based on the obtained results, education based on the family empowerment model improved health-promoting behaviors in female adolescents. Therefore, it is recommended that these behaviors should be thought in schools.

    Keywords: family-centered empowerment model, Female adolescent, Health-promoting Behaviors
  • Hessameddin Babaei, Narges Haj Aboutalebi, Fatemeh Bahoosh Feyz Abadi *, Alireza Nikjoo, Faeze Gholipur, Aref Arminfar, Melika Nasehi, Alireza Farrokhi Rad Pages 75-86
    Introduction

    A new coronavirus called acute respiratory syndrome was reported in Wuhan, China, in December 2019, leading to changes in people's lifestyles after a while due to the pandemic caused by this virus. This study aimed to determine the level of anxiety about coronavirus disease 2019 among the population of Mazandaran Province, Iran, and its effects on lifestyle in the winter of 2021.

    Materials and Methods

    The statistical population of this descriptive cross-sectional study was selected using a random sampling method. An electronic questionnaire was used to collect the data that included demographic information and specific questions of the Corona Disease Anxiety Scale. The gathered data were analyzed in SPSS software (version 17) using descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    Among 384 (61.9%) women and 236 (38.1%) men responding to the questionnaire, the mean anxiety was significantly higher in women than in men. Out of the total answers, 423 (68.2%) respondents had moderate anxiety in terms of psychological symptoms, of which 40 (6.5%) cases had severe anxiety. Therefore, in the questionnaire, a significant increase was observed in the use of vitamins and antibiotics.

    Conclusion

    With the outbreak of coronavirus, the level of anxiety caused by changes in people's lifestyles increased and involved a wide range of mental health dimensions. Consequently, it is necessary to think of appropriate measures to improve individuals' psychological conditions and quality of life.

    Keywords: Anxiety, COVID 19, lifestyle
  • Elahe Mansourie Ghezelhesari *, Zahra Emami Moghadam, Mahboubeh Movahhedifar, Hamidreza Behnam Vashani Pages 87-95
    Introduction

    The quality of work life means the employee's mental perception and satisfaction of the physical and psychological desirability of his work environment and the extent to which his needs are met through resources, activities, and results obtained from involvement and participation in the workplace. This study aimed to determine the relationship between the quality of work life and demographic variables of nurses working in teaching hospitals in Mashhad, Iran.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was performed in teaching hospitals in Mashhad (i.e., Imam Reza and Ghaem), 2014. The samples were selected using the purposive sampling method and the instruments used to collect the required data included a demographic information questionnaire and a quality of work life questionnaire based on the Walton model. Data analysis was performed in SPSS software (version 16). The p-values ​​less than 0.05 were considered significant.

    Results

    In this study, 76% and 24%of the subjects were female and male, respectively. The mean age of the subjects was obtained at 35.2±5.4. The results showed that most nurses expressed their quality of work life as moderate (50.5±2.2). Moreover, the quality of work life had no significant relationship with gender (P>0.05); however, it showed a significant inverse relationship with age and work experience (r =-0.11 and r=-0.08; P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, the nurses' quality of work life was related to age and work experience variables. On the other hand, considering since human resources are the most important elements of any organization, it is necessary to evaluate the quality of work life of employees to be able to determine the relevant factors and improve them, which will lead to the use of the potential capabilities of employees to provide better services to patients and community.

    Keywords: Demographic characteristics, Nurses, quality of working life
  • Kamran Aghakhani, Azadeh Memarian, Siamak Soltani * Pages 96-103
    Introduction
    Trauma is one of the causes of death and disability, of which traffic accidents are the most common causes resulting in death. Injuries due to traffic accidents are among the most forgotten major problems in public health. This study aimed to investigate the pattern of abdominal injuries in accidents resulting in the death of motorcyclists sent to Kahrizak Autopsy HallIranian Legal Medicine,Organization,Tehran,Iranwithin 2017-2019.
    Materials and Methods
    In this descriptive cross-sectional study, the records of motorcyclists, who passed away after an accident and their bodies were transferred to Kahrizak Autopsy Hall Iranian Legal Medicine Organization,Tehran,Iran, were examined between 2017 and 2019. The necessary data were collected by a questionnaire and the gathered data were analyzed in SPSS software (version 22).
    Results
    Out of 199 cases, the minimum and maximum ages were 6 and 75 years, and the mean age was obtained at 30.76±12.76 years. Regarding the relationship between superficial body injuries (abdomen, flank, and waist) and intra-abdominal injuries, including the association of abrasions, scratches, and ruptures without penetrating the abdomen with intra-abdominal injuries in the liver, spleen, intestine, kidney, stomach, pancreas, aorta, inferior vena cava, and retro-peritoneum, was significant (P=0.02).
    Conclusion
    Although no clinical findings may be observed in the patient's physical examination, highly important evidence and findings can be obtained in the autopsy. Therefore, based on the results of this study, it is recommended that the absence of physical findings in the abdomen of corpses not be considered a reason for a forensic pathologist to refuse an abdominal autopsy.
    Keywords: Abdominal injuries, Trauma, Accident, motorcyclist
  • Seyyed Morteza Mojtabaeian * Pages 104-112
    Introduction

    Although numerous organizations believe that physician's involvement in quality and safety is important, they have not properly determined how they should be defined, measured, and improved. Since it is essential to improve the quality of healthcare services and increase physician involvement, this study was conducted to evaluate the validity and reliability of a questionnaire on the barriers to physicians' intervention in healthcare quality improvement programs in hospitals affiliated to Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

    Materials and Methods

    The instrument of the study was a researcher-made questionnaire to examine the barriers to physicians' involvement in healthcare quality improvement programs. To determine the face validity of the questionnaire, it was distributed among five specialists in health management and economics and eight medical and nursing students and their opinions were applied. The questionnaire was handed out among 14 physicians with a two-week interval and the content validity ratio index and content validity index were also calculated. To determine the reliability, the interclass correlation coefficient method for quantitative variables and the kappa agreement coefficient method for nominal questions were used. The collected data were analyzed in SPSS 21 software.

    Results

    The initial item pool consisted of 61 items, which was reduced to 38 items following face and content validity measurement. The questionnaire was composed of 12 sub-scales. Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire and the interclass correlation coefficient in two measurements with a two-week interval were obtained at 0.86 and 0.94, respectively.

    Conclusion

    The designed questionnaire was the first and only valid and reliable specific tool in the field of barriers to physicians' involvement in healthcare quality improvement programs in Iran. This instrument has been used to measure and prioritize the barriers in healthcare centers and improve the quality of health services provided by physicians.

    Keywords: barriers, quality improvement, Validation
  • Zahra Alizadeh * Pages 113-124
    Introduction

    Venipuncture is one of the most common and anxious experiences in children related to hospitalization and disease. The facilitation of venipuncture saves time and costs, reduces the risk of infection, and maintains patient safety. This study aimed to compare the effect of two methods of using a venipuncture device and the common method of venipuncture on anxiety and physiological indicators of children.

    Materials and Methods

    This clinical trial study was conducted on 62 eligible children aged 3-6 years. The venous access was performed by a vein finder and the conventional method in the intervention and control groups, respectively. Anxiety responses, heart rate, respiration rate, blood pressure, and blood oxygen saturation in both groups were measured 5 min before and after venipuncture. The Yale Preoperative Anxiety Scale was used to this end. Data were analyzed in SPSS software (version 23) using independent t-test, paired t-test, and analysis of covariance.

    Results

    Physiological indices of heart rate (P<0.001) and respiratory rate (P=0.002) showed a significant difference after the intervention (P<0.001). However, the blood oxygen saturation (P=0.13), systolic blood pressure (P=0.31), and diastolic blood pressure (P=0.76) were not significant. The mean anxiety scores were reported as 13.77±1.94 and 18±2.44 in the intervention control groups, respectively, after the intervention (P=0.001). Based on the findings, the anxiety score showed a significant decrease in the intervention group after the venipuncture, compared to the control group (P<0.001).

    Conclusion

    Since the vein finder device had positive effects in reducing anxiety and maintaining physiologic indices balance in 3-6-year-old children, it can be applied as a proper method for intravenous catheterization in pediatric medical wards.

    Keywords: Anxiety, Children, Intravenous catheterization, Physiological indicators